top of page

Projecte

Projecte de recerca: de Sant Fruitós als camps de concentració de Mauthausen i Gusen

​

Amb el projecte de  recerca iniciat amb els alumnes de 1r de batxillerat, dins la matèria d’Ha del Món, ens proposàvem  conèixer alguna cosa més de dos santfruitosencs, Artur Cura Bosch i Antonio Escalé Claramunt, que un cop acabada la guerra civil i exilialts a França , es varen allistar a la Companyia de Treballadors Estrangers, foren detinguts pels alemanys , enviats al camp de concentració de  Mauthausen i posteriorment  al camp de Gusen , on hi  trobaren la mort.

A principi de curs, ens vàrem introduir en aquest projecte a partir d’una xerrada del Sr. Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen i d’altres camps. Ens vàrem adherir a la Xarxa Mai Més i ho vàrem fer extensible a l’Ajuntament de Sant Fruitós. Aquesta entitat ens va facilitar el llistat dels santfruitosencs  a dalt esmentats i ens va animar a començar la recerca a nivell de l’arxiu municipal. L’’arxivera, Anna Cura, ens va mostrar el funcionament d’un arxiu local i es va buscar al padró dades d’ Artur Cura i d’ Antonio Escalé.

Els alumnes, a part de la recerca de les fonts primàries i secundàries,  treballaven el context històric en grups  i exposaven els resultats dins l’entorn TIC.

A més a més, vàrem participar a la 5a trobada  d’instituts de la Xarxa Mai Més a Gavà  on es mostraven els treballs d’altres centres.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Del 5 al 8 de maig, coincidint amb el 72è aniversari de l’alliberament del camps per part de les tropes aliades, vuit alumnes, una professora de l’INS Gerbertd’Aurillac, juntament amb alumnes i professors  dels instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer de Manresa, anàrem a  visitar els camps de concentració de Mauthausen , Gusen , Ebensee a Àustria.

 Els instituts esmentats vàrem participar en  tots els actes d’homenatge organitzats per l’Amical de Mauthausen : a l’estació de trens del petit poble de Mauthausen on arribaven els presoners; a la casa d’Anna Pointner; al camp de Gusen, amb la presència del President de la República austríaca, del president de l’Amical , Sr Enric Garriga, i del Conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Sr. Romeva; al camp dels túnels d’Ebenseen on es va retre homenatge al monument espanyol  i a d’altres i especialment al camp de Mauthausen, on encara es va comptar amb la presència d’alguns supervivents i on hi desfilen els representants de tots els països i d’altres institucions.

Tot tipus d’emocions es palpaven i traspuaven per la pell d’aquests joves, ningú va quedar indiferent davant d’aquesta experiència viscuda i per descomptat tots tornaren amb una altra mirada.

En aquesta web us mostrem un recull de les activitats realitzades , especialment fotografíes, dels camps i dels homenatges que es van portar a terme durant el viatge.

Volem manifestar el nostre agraïment a l’Ajuntament de Sant Fruitós, especialment a la regidoria d’ensenyament, que ens va donar suport des del principi i per la subvenció rebuda, que va permetre d’abaratir el viatge dels alumnes. També a l’Anna Cura, l’arxivera que sempre ha estat disposada a donar-nos un cop de mà en la recerca.

bottom of page